View Sidebar

Dyslexiás Gyermekekért Egyesület

Elhunyt Siegler Jánosné Bujdos Éva, egyesületünk alapítója

Elhunyt Siegler Jánosné Bujdos Éva, egyesületünk alapítója

March 1, 2021 8:19 pm

Kedves Barátaink!

Fájdalommal tudatjuk, hogy meghalt Siegler Jánosné Bujdos Éva, sokak Évája és még többek Éva nénije – egyesületünk alapítója. Nagyon nehéz szavakba foglalni, mekkora veszteség ért bennünket.

Nagyszerű ember, és kiváló gyógypedagógus volt. Aktív évei alatt számtalan gyermeket tanított meg írni és olvasni. Mindig mosolygós, nagyokat nevető, humorral teli pedagógusként sok gyermeknek adott lehetőséget a kiteljesedésre, és rengeteg szülőnek adta vissza a reményt.

A rendszerváltás után szinte azonnal belefogott, hogy a diszlexiás gyermekek érdekvédelmére szervezetet hozzon létre. Alapító tagja volt a Dyslexiás Gyermekekért Egyesületnek, melynek több mint két évtizeden át ő volt a motorja. Munkájának eredményeképp társegyesületek alakultak az ország több pontján és nemzetközi kapcsolatokat is ki tudott építeni. Az egyesület az European Dyslexia Association (EDA) tagja lett. Fontos volt számára, hogy minden magyar gyermek megtanuljon olvasni, pénztárcától és etnikumtól függetlenül.
Sosem volt fáradt harcolni a diszlexiás gyermekek védelmében, mindig bátran kiállt a jogaikért. Töretlen kedvvel és munkabírással szervezte az egyesület szakmai napjait, továbbképző és felvilágosító előadás sorozatait. Sikerült elérnie, hogy egyre több pedagógus és szülő tudta meg, hogy mi a diszlexia, és hogyan lehet segíteni a tanulási nehézséggel küzdő gyermekeknek.

Számunkra nem csak etalon és mentor, hanem mindennapjaink segítője is volt. Az egyesület vezetőségi üléseit is nála tarthattuk. Ó, az egyesületi konyha! Remekül lehetett beszélgetni a készülő süti illatot szimatolva vagy az általa készített finom vacsorákat követően.

Megtalálta a hangot minden gyerekkel. Tanítványai szinte hazajártak, amikor hozzá mentek. Mindig megetette őket az óra elején, és a szüleiket is megkínálta valamivel. „Mert éhes gyerek nem tud tanulni.” A gyerekek mindenütt könyveket és kultúrát láttak körülötte és ez még inkább inspirálta őket.

Egy idő múlva már a tanítványai gyerekeit is tanította olvasni.

Emlékezni fogunk az ajándékra, amit tőle kaptunk. Éva mindig hiányozni fog! Tartozunk neki azzal, hogy legjobb tudásunk szerint folytatjuk a munkáját.

“Minden szó, mondat és bekezdés sikeres elolvasásában és leírásában ott van Éva.”

 

A Dyslexiás Gyermekekért Egyesület nevében
Adorján Katalin    és   Vasvári Lilian

 

Comments are closed